Thursday, 26 November 2009

Μελιτζάνες παπουτσάκι



Θα χρειαστείτε:
  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες
  • σαλτσα κιμά σογιας
  • 1 κεσεδάκι γιαουρτι
  • γαλα 1 φλιτζανι περιπου
  • τυρι τυπου κερικολντ με 2% λιπαρά ή φέτα μαλακή
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο

Για τον κιμα σόγιας:
  • 2μισι φλιτζανια κιμά σογιας
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζανια ψιλοκομμενι ντοματα
  • 1 κουταλια σουπας πολτο
  • 2 πιπεριες κόκκινες (τυπου κέρατο) ψιλοκομμένες
  • λίγη κανελα
  • Δύο δαφνόφυλλα
  • ξηρός βασιλικός
  • πιπερι
  • αλατι
  • λίγο ταμπασκο (προαιρετικα)
  • λίγο λάδι
  • λευκο κρασι για να" σβήσουμε" τον κιμά
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι.

Βάζετε την σόγια σε μία λεκάνη ενώ σε μία κατσαρόλα βράζετε νερό.Στο σακουλάκι της σογια λέει πως χρειαζόταν να την βράσετε μέσα στην κατσαρόλα.Εγώ με το σκεπτικό ότι ούτως η άλλως θα την μαγειρέψω,απλά όταν βράσει το νερό το ρίχνω στην λεκάνι με την σόγια και απλα την αφ'ηνω να μουλιασει,να φουσκώσει.Θα ρουφίξει όλο το νερο σαν σφουγγάρι,αλλα όταν την βάλετε σε σουρωτήρι μετά θα φύγει αρκετό από αυτό.
Σε άλλη κατσαρολα ζεσταίνετε λίγο λάδι,ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,να μαραθεί λίγο,προσοχή δεν θέλει τσιγάριασμα,επειτα την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπερια,και αφου σουρωσουμε τη σογια μας την ριχνουμε και αυτη.Ανακατευουμε,ριχνουμε τα μπαχαρικα μας, ανακατευουμε για να μην κολλησει.Σβήνουμε με το λευκο κρασακι,περιπου ενα ποτηρακι του κρασιου.Επειτα ριχνουμε την ντοματα και τον πολτο,συνήθως επειδη τα ψιλοκόβω στο multi ριχνω στην ντοματα και τον πολτο και τα ανακατευω ετσι μαζι. Ρίχνετε δυο ποτηρια νερο και το αφηνετε να σιγοβρασει,ανακατευοντας συχνα.Καποια στιγμή και αν σας αρεσει θα ρίξετε και λιγο ταμπασκο.Συμπληρώνετε με νερό αναλογα με το πόσο ζουμερή θέλετε την σαλτσα.
Ουσιαστικα,ειναι σαν τον κιμα που φτιαχνουμε για να συνοδεψει τα μακαρονια,για μακαρονια την ειχα φτιαξει,με την διαφορα οτι επειδη σε κάποιους μυρίζει η σογια γενικότερα,προσθετεις περισσότερα μυρωδικά.
Δεν ειμαι καλή στην περιγραφή,πιστευω να πιασατε το νοημα.

Στην συνεχεια,και ενω φτιαχνατε τον κιμά,θα ήταν καλό να είχατε βάλει τις μελιτζανες,καλα πλυμένες - στεγνωμένες-αλατισμένες,σε ενα ταψι αφου τις κόψετε στα δυο,ετσι ωστε να ψηθούν και να μαλακώσουν για να τις "σκάψουμε" αργότερα.
Αφού ψηθουν τόσο η σαλτσα όσο και οι μελιτζανες,"σκάβουμε τις μελιτζανες και ρίχνουμε μεσα σε αυτες λίγι ψιλοκομμένο σκόρδο,αν δεν γουσταρετε δεν βάζετε,μα αν ασας φοβίζει η μυρωδια σας πληροφορώ ότι δεν θα μυριζει.Απο πάνω ρίχνετε λίγο από το κιμα να τις καλύψει.Σε ενα μπολάκι ανακατευετε το κεσεδακι το γιαουρτι με το γαλακαι την φέτα,λιγο πιπερι και λιγο σκορδακι.Αλάτι δεν βάζουμε γιατι έχει η φετα.Αυτό το μίγμα το βαζετε σε καθε μελιτζανα.Προσθετετε λίγο τρμμένο τυράκι και τοποθετείτε το ταψι στον φουρνο.Μόλις δείτε ότι ροδοκοκκινιζει το τυρακι και δενει με τα υπολοιπα υλικα,κλεινετε την θερμοκρασία.

Κααααααλη σας όρεξη!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΥΣ:Σορρυ για την λεπτομερη περιγραφή.
Θα ειμαι πιο συντομη next time!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment