Wednesday 9 March 2011

Καλαμάρια γεμιστα

Αγοράζετε 4-5 καλαμάρια μεγάλα απο τον ιχθυοπώλη σας

Τα καθαρίζετε,τα χωριζετε απο τα πλοκαμακια τους τα οποια τα ψιλοκοβετε για να μπουν στο μιγμα με το οποιο θα τα γεμίσουμε.

Την συνταγη την πηρα απο την μαμα.Πρωτότυπα και νοστιμοτατα!!!!

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:

  • μαραθο
  • ανιθο
  • μισο ματσακι δυοσμο
  • 2 φλιτζανια ρύζι καρολίνα
  • 4 φλιτζανια ντοματα τριμμένη
  • λιγο λαδι
  • αλατι-πιπερι
  • 2 κρεμμυδια ψιλοκομμένα
  • νερό

Δεν σας γραφω ποσοτητα για μαραθο-ανιθο γιατι εγω προσωπικα βάζω χυμα μάραθο που το μαζευει ο μπαμπας απο το χωριό.

Χρειαζεστε μαραθο και για το ταψι ή την κατσαρόλα σας,οποτε ανάλογα το πόσο σας αρέσει πράττεται.Αλλωστε ο μάραθος εχει αρκετές βιταμίνες και ειναι καλό να τον χρησιμοποιούμε.Αναλογιστείτε πόσο βάζετε στις σουπιες 2-3 ματσακια;τόσο περιπου να βάλετε.

Γενικα ειμαι ατομο "του μπολικου" ,πχ στην μπεσαμελ και γενικα στο παστιτσιο βάζω περιπου ενα κιλό τυρι χεχεχεχε ;ρ.

Αρκετα με την πολυλογία μου

Σε μια λεκανιτσα,ριχνετε ψιλοκομμενο το κρεμμυδακι,ψιλοκομμενο μαραθο-κρατείστε μάραθο και για την σαλτσουλα μετα,ψιλοκομμενο ανιθο και δυόσμο,τα 2 φλιτζανια ντοματουλα τριμμένη,το πλυμένο ρυζάκι,το λάδι,αλατι πιπερι ,τα ψιλοκομμενα πλοκαμάκια των καλαμαριων και λίγο νερακι.Τα ανακατευετε ολα τα υλικα και μετα γεμιζετε τα καλαμάρια ,αλλα οχι σφιχτογεματα.Μην ξεχνατε το ρύζι φουσκώνει.Τα κλείνετε με οδοντογλυφίδες .

  • Σε ενα ταψι ριχνετε λαδακι,2 φλιτζανια τριμμενη ντοματουλα,το μαραθο ψιλοκομμένο αλάτι πιπερι και βάζετε τα καλαμαρια σας.Τα ψηνετε μιση ωρα περιπου στους 200 βαθμους -επιλογή "πανω κατω "

ή όπως το εκανα εγω χθες

  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο λαδακι και μολις καψει ταχτοποιείτε τα καλαμάρια το ενα διπλα στο άλλο.Τα τσιγαριζετε να παρουν λίγο χρωμα,σβήνετε με ενα ποτηρακι του κρασιου ουζο.Μολις εξατμιστεί το ούζο,ριχνετε την τριμμένη ντοματουλα,το μαραθο αλάτι πιπερι και νεράκι για να καλύψει τα καλαμάρια και να ψηθεί και το ρυζάκι που ειναι μέσα.Χρειαζεται χαμηλή φωτια και περιπου 20 λεπτα και ειναι ετοιμο το φαγάκι μας.Ελεγχετε που και που το φαγητό σας για να συμπληρωνετε με νεράκι,ωστε να μην κολλησουν τα καλαμαρια μας αλλα και για εχει σαλτσουλα.

No comments:

Post a Comment