Sunday 24 January 2010

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με κιμά κοτόπουλου


Ο άντρας μου δεν τρώει κόκκινο κρέας μετά από κάτι εμφανίσεις ημικρανιών όταν το τρώει.
Πεθύμησε τα γιουβαρλάκια και είπα να του τα φτιάξω με κοτόπουλο μιας και το μόνο κρέας που μπορεί να φάει είναι αυτό κουνέλι γαλοπούλα και γενικά πουλερικά.

Θα χρειαστούμε:

μισό κιλό κιμά κοτόπουλο,μπορείτε να πάρετε στήθος κοτόπουλου και να το λιώσετε σε πολυμιξεράκι.
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγο άνηθο
2 αυγά (ένα για το μείγμα και άλλο ένα για το αυγολέμονο)
χυμό από 2 λεμόνια (εξαρτάται πόσο λεμονάτο το θέλετε)
1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
1 κύβο knorr κοτόπουλου η 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (για όσους φυλάνε ζωμό στην κατάψυξη-1 φλιτζάνι είναι μια παγοθήκη))
αλάτι πιπέρι
3 κουταλιές λάδι

Ο λόγος που χρησιμοποιώ κύβο είναι επειδή το στήθος κοτόπουλου σε σχέση με τον μοσχαρίσιο κιμά δεν βγάζει ωραίο νοστιμο ζουμί γιατι δεν έχει τους λιπώδης ιστούς του μοσχαρίσιου.
Φτιάχνετε τον κιμά,προσθετωντας τον ψιλοκομμένο μαιντανο,τον άνιθο,το ρύζι, το αυγό,το αλατι και το πιπέρι.Τα ανακατεύετε όλα αυτα καλά και μετά φτιάχνετε μικρα-μέτριου μεγεθους μπαλακια.
Βάζετε στην κατσαρόλα νερό (η τα δυο φλιτζανια ζωμό με 4 φλιτζανια νερό) και το βράζετε.Όταν βράσει ρίχνετε τον κύβο και οταν διαλυθεί ρίχνετε τα μπαλάκια στο νερό και τις τρεις κουταλιες λάδι,αλάτι θα βάλετε αφου δοκιμάσετε το ζουμί γιατι ο κυβος οπως ξέρουμε ειναι αλμυρός.
Μόλις ψηθούν τα κεφτεδακια,δοκιμάζουμε ένα σε ένα πιατάκι να δοκιμάσουμε αν το ρύζι ψήθηκε,κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Σε ενα βαθυ πιατο ή σε μπωλ σπάμε το αυγό το χτυπάμε με ενα πιρούνι και σιγα σιγα προσθετουμε τον χυμό λεμονιου.Βέβαια για να γίνει πιο πηκτό αν θέλουμε πρώτα χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει και μετά ρίχνουμε τον κρόκο και το χυμό.
Έπειτα με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από την σούπα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο για να μην "κόψει" και για να πάρει την θερμοκρασία της σούπας.
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα στην σούπα ανακατεύοντας συνεχώς και έτοιμο!

No comments:

Post a Comment